Mäta punkter med funktionskoder

Tilldela koder till punkter för att identifiera punkten som en specifik funktionstyp. Om funktionstypen för koden är en linje eller polygon, kommer linjen eller polygonen att ritas på kartan när du mäter punkter som använder funktionskoden.

Om funktionskoden har attribut kan du sedan fylla i attributinformationen för punkten. Du kan konfigurera programmet Trimble Access så att det uppmanar dig att ange attributdata. Se Ange attributvärden vid mätning av en punkt.

Du kan lägga till koder till en punkt från formulären Mätpunkt, Detaljmätning och Mätkoder.

Tillämpning av koder i Mät punkt och Mät detaljerad punkt

Vid användning av koder i formuläret Mät punkt eller Mät detaljerad punkt, måste du ange koden för respektive punkt som du mäter i fältet Kod. Du kan välja koden i listan över koder i filen Feature Library FXL, eller så kan du skriva in koden. Om jobbet inte använder en FXL-fil kan du ange en kod som ska användas. Se Välja funktionskoder i Mät punkter eller Mät detaljerad punkt.

Tillämpa koder i Mätkoder

Formuläret Mätkoder är ett snabbare och mer intuitivt sätt att arbeta med koder som du har konfigurerat i filen Feature Library FXL som används av jobbet. Formuläret Mätkoder innehåller ett rutnät med stora knappar, där respektive knapp är inställd på en specifik kod. Tryck bara på den stora knappen för koden, för att mäta en punkt med den koden. Tryck på Enter eller på Enter-knappen för att mäta nästa punkt med samma kod.

Mäta och koda punkter med Mät koder:

1. Välj den fil för funktionsbibliotek som används i jobbet, på skärmen Job properties. Se Funktionsbibliotek.

Om du använder en funktionsbiblioteksfil som innehåller definierade grupper, visas grupperna och koderna i gruppen automatiskt i formuläret Mätkoder.

2. Om du behöver tilldela koder till knappar eller ändra koden på en knapp trycker du på håller knappen i formuläret Mät koder intryckt, och väljer en annan kod. Tryck på i formuläret Mätkoder, för att redigera flera knappar, eller för att skapa eller hantera grupper av kodknappar. Se Ställa in kodknappar för mätkoder.
  3. Mät punkter med koder. Se Mäta punkter i Mätkoder.

4. Använd väglinjer för att enklare hantera mätning av flera linjer som använder samma funktionskod. Se Mäta flera linjer i Mätkoder.

5. Använd kontrollkoder i CAD-verktygsfältet för att rita specifika former såsom bågar och polygoner. Se Styrning av objektgeometri med hjälp av kontrollkoder.

Titta på spellistan Mätning med Trimble Access på YouTube-kanalen för Trimble Access för en översikt över hur man tilldelar koder till punkter vid en detaljerad mätning eller en relationsmätning.